Płyta indukcyjna to cieszący się dużą popularnością element wyposażenia kuchni. Jest elegancka i dyskretna oraz niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości, zwłaszcza w porównaniu z jej gazową czy ceramiczną odpowiedniczką. Niewymagające szczególnych przygotowań podpięcie płyty indukcyjnej do instalacji elektrycznej oraz stale zmniejszające się przy tym ceny płyt – coraz bardziej zachęcają do zakupu.
Gotowanie na popularnych niegdyś kuchenkach gazowych polega na ogrzewaniu potraw za pomocą płomienia uzyskiwanego dzięki spalaniu mieszanki gazowej. Grzanie na płytach ceramicznych z kolei możliwe jest dzięki elektrycznemu nagrzewaniu zainstalowanych w kuchence grzałek. Działanie płyty indukcyjnej opiera się na wykorzystaniu zjawiska indukcji, czyli wytwarzania pola elektromagnetycznego. Taki sposób generowania wysokiej temperatury ogranicza możliwość poparzeń i wystąpienia pożaru.
Jak działa płyta indukcyjna?
Pod warstwą zewnętrzną płyty indukcyjnej znajdują się zwoje miedzianego drutu, przez które przepływa prąd zmienny. Zjawisku temu towarzyszy wytwarzanie pola magnetycznego, które z kolej powoduje powstawanie tzw. prądów wirowych w przewodniku znajdującym się w polu magnetycznym. To dlatego dno garnków (czyli właśnie wspomniany przewodnik) przeznaczonych do płyt indukcyjnych musi być wykonane z metalu reagującego na obecność pola magnetycznego. Zjawisku powstawania prądów wirowych towarzyszy wytwarzanie ciepła, które wykorzystuje się do ogrzewania potraw. Do prawidłowego działania urządzenia niezbędne jest oczywiście odpowiednie podłączenie płyty indukcyjnej 400 V przewodem trójfazowym lub 230 V jednofazowym – w zależności od modelu.
„Zimne grzanie” – prawda czy chwyt reklamowy?
Producenci zachwalają płytę indukcyjną jako produkt bezpieczny, który nie powoduje oparzeń i innych negatywnych dla zdrowia i życia konsekwencji, ponieważ w jej przypadku nie używa się do gotowania otwartego ognia lub gorących grzałek. Rzeczywiście, tzw. zimne grzanie to niewątpliwy atut indukcji, jednak podłączenie płyty indukcyjnej do instalacji elektrycznej, a także wytwarzanie ciepła przez urządzenie, stanowi określone zagrożenie pożarowe, jak również generuje możliwość wystąpienia potencjalnego uszczerbku na zdrowiu.
Płyta indukcyjna – pośrednie źródło poparzeń
Wytwarzanie przez urządzenie pola magnetycznego samo w sobie nie generuje ciepła, dlatego czynne pole kuchenki może być zaledwie ciepłe, nigdy gorące. Jednak już garnek, w którym wrze woda, z całą pewnością stanowi niebezpieczeństwo i zagrożenie dla zdrowia. Jego przewrócenie czy zsunięcie, co niestety zdarza się w przypadku małych dzieci kierowanych ciekawością, może spowodować trwałe kalectwo. I choć nie dasz rady zapobiec wszystkim nieprzyjemnym czy wręcz tragicznym w skutkach sytuacjom życiowym, możesz różnymi sposobami załagodzić ich konsekwencje. To dlatego powinieneś ubezpieczyć się od utraty zdrowia lub życia. Właśnie takie ubezpieczenie może okazać się niezwykle pomocne w zapewnieniu sobie i rodzinie niezbędnych zabiegów medycznych czy właściwej rehabilitacji. Wybierając ubezpieczenie na życie dla dorosłych, jak i ubezpieczenie dziecka, powinieneś uwzględnić również ewentualność poparzeń, nawet jeśli masz w domu bezpieczną i chłodną płytę indukcyjną.
Czy płyta indukcyjna może być źródłem pożaru?
Ryzyko wystąpienia pożaru przy zastosowaniu płyty indukcyjnej w kuchni jest oczywiście mniejsze niż w przypadku kuchenki gazowej, ale niewątpliwie istnieje. Niezależnie od rodzaju kuchenki, obróbka termiczna w wysokiej temperaturze przy użyciu łatwopalnych środków może spowodować pożar. Doskonałym przykładem tego rodzaju codziennych i zwyczajnych, a jednak z punktu widzenia pożarowego ryzykownych czynności jest choćby smażenie na rozgrzanym oleju.
Już samo podłączanie płyty indukcyjnej do instalacji elektrycznej powoduje, że kuchenka, jak każde inne urządzenie zasilane prądem, jest potencjalnym źródłem przetężeń, czyli długotrwałych przepływów prądu o nieprawidłowych parametrach. Prąd generuje w tym przypadku nadmierne ciepło, a stąd już tylko krok do pożaru. Oczywiście, zarówno jedna, jak i druga sytuacja to przypadki ekstremalne, nie na tyle jednak rzadkie, aby można było pominąć prawdopodobieństwo ich wystąpienia. To dlatego, oceniając ryzyko wystąpienia pożaru w przypadku ubezpieczenia domu i mieszkania, powinieneś wziąć pod uwagę jako potencjalne zagrożenie również płytę indukcyjną zamontowaną w kuchni.
WAŻNE
Ubezpieczając dom czy mieszkanie, upewnij się, że podłączenie płyty indukcyjnej wykonane zostało przez uprawnionego elektryka (fachowiec musi posiadać uprawnienia kategorii E). Koszt podłączenia płyty indukcyjnej wynosi około 100 złotych, a niedopatrzenie tej formalności może skutkować tym, że szkoda związana z eksploatacją płyty indukcyjnej może nie zostać uznana przez nas za zdarzenie, które podlega wypłacie świadczenia.