Na temat aranżacji kuchennego wnętrza można mówić bardzo wiele. Kolor szafek czy oświetlenie to kwestia gustu, jednak przy wyborze kuchenki warto wziąć pod uwagę przede wszystkim względy praktyczne. Sprawdź, czy kuchnia gazowa na pewno jest dobrym rozwiązaniem dla Ciebie.
Kuchenki gazowe wciąż mają więcej zwolenników niż płyty indukcyjne. Na rynku można znaleźć wiele unowocześnionych i funkcjonalnych modeli popularnych marek. Wśród zalet na pierwszy plan wysuwają się m.in. ekonomiczność użytkowania i lepsza jakość przyrządzanych potraw. To rozwiązanie ma również mankamenty, przez które wiele osób wybiera jednak ich elektryczne odpowiedniki.
Kuchenka gazowa – zalety
Kuchenka gazowa należy do podstawowego wyposażenia domu. Na rynku można znaleźć różne modele, a sprawdzeni producenci gwarantują ich wysoką jakość. To popularne rozwiązanie ma wiele zalet. Oto najważniejsze z nich:
- Amatorzy sztuki kulinarnej nie mają wątpliwości, że potrawy gotowane na palnikach gazowych są smaczniejsze od tych, które zostały przygotowane na kuchence elektrycznej.
- Koszt zakupu kuchenki gazowej nie jest wysoki. Co więcej, eksploatacja sprzętu również nie nadwyręży Twojego domowego budżetu.
- Jeśli zdarzy się awaria prądu, możesz bez problemu kontynuować gotowanie.
- Kuchnie gazowe są mniej awaryjne niż ich elektryczne odpowiedniki.
- Wybierając kuchenkę gazową, masz dużą swobodę w wyborze naczyń do gotowania. Inaczej jest w przypadku kuchenek indukcyjnych – jeśli garnki i patelnie nie są ferromagnetyczne (np. wykonane z aluminium lub słabej jakości stali), nie będą nadawały się do gotowania.
- Kuchenka gazowa nie jest szkodliwa dla osób z aparatami słuchowymi lub rozrusznikami serca, czego nie można powiedzieć o płycie indukcyjnej, która może również rozmagnetyzować przedmioty znajdujące się w jej pobliżu (np. karty kredytowe).
Kuchenka gazowa – wady
Zalety to nie wszystko. O kuchence gazowej mówi się nie tylko w samych superlatywach. Oto najczęściej wymieniane wady:
- Jeśli instalacja gazowa nie jest położona w odpowiednim miejscu, montaż kuchenki gazowej będzie utrudniony. Konieczne może okazać się używanie gazu z butli, który – jak wynika z życiowej praktyki – może skończyć się w najmniej spodziewanym momencie.
- Gotowanie na tym rodzaju kuchni trwa dłużej. Szacuje się, że przygotowanie potraw może zająć nawet 30 minut więcej niż w przypadku kuchni indukcyjnej.
- Jeśli instalacja okaże się nieszczelna, gaz zacznie się powoli ulatniać i może doprowadzić nawet do śmierci domowników. Nieostrożne postępowanie z gazem może też grozić wybuchem – wystarczy jedna butla, aby doszczętnie zniszczyć cały budynek mieszkalny.
- Ryzyko oparzenia jest o wiele większe niż w przypadku kuchenki elektrycznej. Trudno całkowicie odizolować włączone palniki na czas gotowania. W kuchenkach elektrycznych można stosować specjalne osłonki, które zabezpieczają dzieci przed poparzeniem.
- Znacznie trudniej utrzymać kuchenkę gazową w czystości. Czyszczenie płyty indukcyjnej jest szybsze i o wiele mniej kłopotliwe, choć trzeba używać do tego specjalnych środków i przyborów.
Zadbaj o bezpieczeństwo przy użytkowaniu kuchenki gazowej
Zasady bezpieczeństwa to priorytet. Kuchenka gazowa może być zagrożeniem dla dzieci. Jeśli nie jest odpowiednio zabezpieczona – do tego służy choćby specjalna blokada na drzwi piekarnika – zabawa Twojego dziecka może skończyć się poparzeniem. Nie zawsze dasz radę poskromić dziecięcą ciekawość – doskonale o tym wiemy i dlatego jesteśmy gotowi wesprzeć Cię w walce z przykrymi skutkami takich zdarzeń. Nasze ubezpieczenie dziecka zapewnia wypłatę świadczenia i dalsze leczenie, jeśli oparzenie okaże się poważniejsze.
Jeśli obawiasz się szkód, jakie może wyrządzić kuchnia gazowa pod Twoją nieobecność w mieszkaniu, przemyśl zakup ubezpieczenia domu. Nasza polisa gwarantuje niezbędną pomoc w naprawie zniszczeń oraz wsparcie finansowe. Udzielimy Ci go również wtedy, gdy szkody były skutkiem Twojego roztargnienia.