Morsowanie to aktywność, którą można praktykować od jesieni do wczesnej wiosny. Polega ona na zanurzeniu się w zimnej wodzie, której temperatura oscyluje między 8 a 12℃ (lub lodowatej, czyli poniżej 4℃). Najczęściej kąpiel odbywa się w jeziorze lub morzu, ale można wybrać też rzekę lub przerębel. Zwykle do morsowania pochodzi się grupowo. W Polsce pierwsza organizacja dla miłośników morsowania powstała już w 1975 roku.
Czy morsowanie jest zdrowe?
Wiele osób zastanawia się, czy morsowanie przynosi jakiekolwiek korzyści dla zdrowia. Kąpiele w zimnej wodzie mogą być uznawane za przyczynę przeziębienia i spadku odporności. Tymczasem okazuje się, że jest wręcz przeciwnie. Morsowanie nie tylko wspiera układ immunologiczny, ale ma jeszcze szereg innych zalet. Tym samym uznaje się, że jest to aktywność zdrowa – pod warunkiem przestrzegania kilku podstawowych zasad.
Korzyści zdrowotne morsowania
Korzyści morsowania odczuje cały organizm. Przede wszystkim następuje zahartowanie ciała, czyli zwiększenie odproności na zimno. Dzieje się to m.in. poprzez podniesienie podstawowej przemiany materii. Jednocześnie podnosi się również odporność, ponieważ wzrasta aktywność komórek układu immunologicznego. Należy jednak pamiętać, że działa tak wyłącznie krótkotrwała ekspozycja na zimno.
Zaletą morsowania jest dodatkowo jego wpływ na regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Dzięki zimnej wodzie przebiega ona nieco sprawniej. Dzieje się to poprzez obniżenie poziomu hormonów stresu. Korzyści z morsowania mogą odnieść ponadto te osoby, które na co dzień zmagają się z dużym stresem lub problemami ze snem. Zaobserwowano, że kąpiele w zimnej wodzie aktywują układ przywspółczulny. Tym samym plusy z morsowania to także lepszy nastrój.
Dzięki morsowaniu zwiększa się ogólna wydolność organizmu. Szczególne korzyści odnosi układ sercowo-naczyniowy. Zanurzenie się w zimnej wodzie powoduje skurcz powierzchownych naczyń krwionośnych. Dlatego więcej krwi dociera do tkanek położonych głębiej.
Korzyści z morsowania może odczuć również skóra. Poprawia się jej ukrwienie. Tym samym jest lepiej odżywiona i dotleniona. Nie tylko wygląda zdrowiej, ale jest też bardziej odporna na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych.
Wiele mówi się ponadto o tym, że morsowanie może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej. Już sama próba rozgrzania się organizmu po wejściu do zimnej wody wymaga zużycia sporej ilości energii. Dodatkowo zostaje aktywowana brunatna tkanka tłuszczowa, która „wypiera” białą tkankę tłuszczową – zwłaszcza w okolicy brzucha.
Jak przygotować się do morsowania?
Do morsowania należy się odpowiednio przygotować. Przygotowania ciała najlepiej zacząć już latem. Zaleca się wykonywać nie tylko ćwiczenia fizyczne, ale także oddechowe. Pomaga również medytacja, ponieważ zwiększa odporność psychiczną na ból. Konieczna jest też konsultacja z lekarzem, aby wykluczyć przeciwwskazania do morsowania (głównie są to problemy kardiologiczne).
Do morsowania potrzebne są strój kąpielowy, obuwie ochronne, a także czapka i rękawiczki. Przed zanurzeniem się w wodzie nie można nic jeść ani spożywać napojów alkoholowych.
Należy pamiętać, że w czasie morsowania może dojść do nieszczęśliwego wypadku, którego skutkiem jest np. złamanie lub zwichnięcie. O poślizgnięcie lub potknięcie nietrudno. Dlatego warto zaopatrzyć się w ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków. To nie tylko wsparcie finansowe, ale też praktyczna pomoc (np. przy organizowaniu konsultacji ze specjalistą lub rehabilitacji).